Biljardhallen

Vi har arton biljardbord och fyra shuffleboard. Alla i den världsklasstandard som används vid internationella tävlingar. Ingen förkunskap krävs men instruktör kan bokas om så önskas.

Skara biljard
Vi har mest drop in-gäster men vid större sällskap eller speciella event ser vi gärna att ni bokar senast tre dagar innan. Man betalar per timme man spelar. Ingen utrustning krävs.

OM BILJARD

Biljard är ett samlingsnamn på de spel som spelas på tygklädda bord med bollar som stötes runt på bordet med hjälp av en biljardkö. Ordet biljard kommer från franskans billart som betyder träkäpp eller bille som betyder kula. Man brukar dela upp biljarden i tre delar; biljardpool, snooker och carambole. Biljardpool är den vanligaste formen och den som lämpar sig bäst för nybörjare, medan carambole kräver lite vana. Utöver verktygen bord, boll och kö används kratta, krita och triangel.

Kratta är det redskap som ersätter den vanliga handställnigen på bordet när spelaren inte når fram till bollen på egen hand. Krita används på köspetsen för att öka friktionen mellan boll och köspets.

Triangel är ett trekantigt redskap som används för att lägga upp bollarna i organiserad form på bordet. Den kan även vara diamantformad om det gäller 9­ballspel.

Det går att spåra biljardens ursprung så långt bak som till 1100­-talet. Men det är först på 1300­-talet som det biljardliknande spelandet började ta fart. Det var dock inte rktigt rumsrent och föregick ofta i smyg. Det första biljardbordet tillverkades 1470. Det tillhörde den franska kungen Ludvig XI och indikerar att spelet då började bli mer rumsrent. Det sägs att med kungens godkännande kunde nu även adel och präster roa sig med biljard. I början av 1500­talet spred sig spelet snabbt i Frankrike och därefter vidare ut i Europa och vidare ut i alla samhällsklasser.

Den skotska drottningen Maria Stuart har rykte om sig att ha gillat biljard så mycket att hon efter sin halshuggning sveptes in i den duk som låg på det biljardbord hon haft sin cell.

OM SHUFFLEBOARD

Nytt för i år är våra fyra shuffleboard. Ett spel med rötter i 1500­talets Englad men som sedan vidareutvecklats i USA. Aldrig hört om spelet? Ingen fara, det är ett spel där alla kan vara med utan att för den sakens skull påstå att det inte kräver taktik och fokus. Man kan förenklat säga att
spelet är en blandning av Curling och Fia med knuff. Borden är sju meter långa och man kan vara mellan 2­8 spelare per bord fördelat i två lag.

Varje lag har fyra puckar och kastar varannan puck på borden som är sandade för ökad friktion. Borden är konkava vilket ger puckarna möjlighet att
curla in mot mitten igen. Den som får sin puck närmast kortsidan av bordet får poäng i olika poängzoner. Du kan också stöta bort motståndarens stenar. Men akta så inte din egen faller över bord. Då är den död.

Först till femton poäng vinner.